Behov av att kunna ta snabba beslut

Ekonomiavdelningarna jobbade inte på ett optimalt sätt 

Med erfarenheter från ekonomiavdelningar som inte jobbade på optimalt sätt började Share Controls grundare att fundera på en lösning för företag att få bättre struktur på kontrakt-, avtal och dokumenthantering – samtidigt som Microsoft byggde en appstore för företagskunderDessa två skilda händelser blev grunden till Share Control 2014 i Oslo.  

Med lång erfarenhet och kompetens inom revision och koncernredovisning såg de tre grundarna, Terje Glesaaen, Ragnar Bryne och Torgeir Johannessenatt de saknades ett bra stöd för att arbeta effektivt med kontrakt-, avtal och dokumenthantering. Share Control blev en chans att förbättra processerna för ekonomiavdelningar, styrelser och ledningsgrupper. 

– Vi märkte att ekonomiavdelningarna hade det jobbigt eftersom man inte jobbade på ett optimalt sätt. Speciellt saknades en enkel lösning för en rimlig kostnad – som företag i alla storlekar kan använda i sitt dagliga arbete, säger Ragnar Bryne. 

Microsoft lanserar molnplattformen Microsoft 365 

Idén, att göra lösningar för att hjälpa företag att få bättre struktur på kontakt, avtal och dokument, sammanföll med nyheten att Microsoft lanserade sin nya plattform Office 365 (numera Microsoft 365). Share Control beslutade sig för att bygga programvara som add-in till Microsoft 365. Detta innebär att programvaran strukturerar och förädlar funktionalitet som redan finns i Microsoft 365 och allting lagras i SharePoint. 

2015 lanserades Share Control som det första norska IT-företaget i Microsoft App Store och var med andra ord tidiga på marknaden med att utveckla färdiga lösningar för Microsoft 365-kunder.  

Utmaningar på vägen 

En utmaning för Share Control har varit den teknologiska utvecklingsresan, som har gått långsammare än vad de först trott.  

– Vi var snabba med applikationer på Microsoft 365 och då var det ett väldigt nytt sätt att arbeta på. Det fanns mycket gamla traditionella lösningar kvar och skepsis kring app-tänket och det har tagit tid för oss som ett litet företag att bygga vårt varumärke och skapa en förståelse för hur man kan arbeta med add-ins 

Efter att Share Controls lösning var klar gick det däremot fort att slå igenom i branschen och göra sig ett namn i Norge.  

– Sedan gick det fort och tack vare förståeliga och rimliga lösningar fick vi mycket rekommendationer och ryktet spred sig.  Idag är det en helt annan situation där alla vill ha molnlösningar. 

Nya marknader 

2018 kom den nya räkenskapsstandarden IFRS 16 som är en utveckling av tidigare standarder. Att följa den utan verktyg och processer är besvärligt, vilket gjorde att det öppnade sig en marknad bland större bolag i Sverige för Share Control. Året därpå bestämde sig Share Control för att satsa helhjärtat på den svenska marknaden. 

– Egentligen har vi redan etablerat oss i Sverige med flera stora kunder såsom Sats Elexia och Swedish Match. Men nu har vi beslutat oss att lägga ännu mer tid och energi på den svenska marknaden. De stora kunderna drar ofta med sig de mindre. 

De tre grundarna är allihop kvar på Share Control och drivkraften är den samma som vid starten, att nå ut till fler kunder med sina lösningar. 

– Vi vill fortsätta att bygga vidare på vår idé, både på den nordiska marknaden och internationelltFrämst satsar vi på de som i nuläget använder sig av Excel och egna modeller. Där kan vi erbjuda en användarvänlig lösning som är mer tidseffektiv, pålitligare och med mindre restriktioner, säger Ragnar Bryne.